Αν υπάρχει ένα μέρος στην Αθήνα που κάνει extreme sports χωρίς να το ξέρει, αυτό είναι ο δήμος Ζωγράφου. Όχι, δεν μιλάμε για bungee jumping ή downhill ποδηλασία – μιλάμε για τη μετακίνηση ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ και γονέων με καροτσάκια. Εδώ, το να διασχίσεις ένα πεζοδρόμιο δεν είναι μια απλή διαδικασία· είναι μια δοκιμασία αντοχής, ισορροπίας και τύχης.
Πεζοδρόμια ή Λωρίδες Εμποδίων;
Τα πεζοδρόμια του δήμου είναι ένα tribute στην αρχιτεκτονική της αδιαφορίας. Σπασμένες πλάκες, λακκούβες που λειτουργούν ως αυτοσχέδιες παγίδες, και – ας μην ξεχνάμε – τα στρατηγικά τοποθετημένα παρκαρισμένα μηχανάκια που σου κόβουν την πορεία σαν να παίζεις ένα ιδιαίτερα δύσκολο επίπεδο σε videogame.
Αν κινείσαι με αμαξίδιο; Συγχαρητήρια, είσαι σε μια ατελείωτη διαδρομή μετ’ εμποδίων, όπου κάθε γωνία αποτελεί καινούργια πρόκληση. Ποιος χρειάζεται ράμπες όταν υπάρχει το συναρπαστικό παιχνίδι «Βρες την Κατηφόρα που Δεν Σε Στέλνει Καρφί Στη Λεωφόρο»;
Οι Ηλικιωμένοι σε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ισορροπίας
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δημότες αντιμετωπίζουν μια καθημερινή ρουτίνα γεμάτη εκπλήξεις. Μια απλή βόλτα μέχρι το φαρμακείο μετατρέπεται σε άθλο επιπέδου Οδύσσειας. Κάθε λακκούβα είναι ένα μικρό μάθημα ανατομίας για το πώς δουλεύουν τα γόνατα υπό πίεση. Και, φυσικά, οι διαβάσεις για πεζούς είναι εκεί απλά για διακοσμητικούς λόγους – ένα ωραίο σχέδιο στο δρόμο, που κανείς δεν ακολουθεί.
Γονείς με Καροτσάκια: Η Αντίσταση Συνεχίζεται
Όσο για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες που σπρώχνουν καροτσάκια, αυτοί έχουν περάσει στο επίπεδο «Survival Mode». Το να κατέβεις από το πεζοδρόμιο επειδή κάποιος έχει παρκάρει επάνω του είναι καθημερινό φαινόμενο. Αν δεν είσαι ήδη bodybuilder, σύντομα θα γίνεις, γιατί η ανύψωση του καροτσιού πάνω-κάτω για να βγεις από τη μέση του δρόμου είναι must στην καθημερινή σου ρουτίνα.
Η Υπόσχεση της Βελτίωσης (που δεν Ήρθε Ποτέ)
Βέβαια, σε κάθε προεκλογική περίοδο τα τελευταία 20 χρόνια ακούγονται υποσχέσεις: «Θα γίνουν έργα», «Θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα», «Θα δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των πεζών». Και μετά… ξαναβλέπουμε τα ίδια πεζοδρόμια να μοιάζουν με σκηνικό μεταποκαλυπτικής ταινίας.
Κάποιοι λένε πως ίσως αυτός είναι ένας ιδιοφυής τρόπος να τονωθεί η τοπική οικονομία: περισσότεροι τραυματισμοί σημαίνουν περισσότερη δουλειά για τους φυσικοθεραπευτές και τα φαρμακεία! Άλλοι πάλι υποψιάζονται ότι ο δήμος δοκιμάζει μια νέα μέθοδο κοινωνικής ενδυνάμωσης, βάζοντάς μας όλους να συνεργαστούμε για να επιβιώσουμε.
Όπως και να ‘χει, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Αν είσαι ηλικιωμένος, ΑΜΕΑ ή γονέας με καροτσάκι στον Ζωγράφου, η καθημερινότητά σου δεν είναι βαρετή. Είναι γεμάτη περιπέτεια, δοκιμασίες και – αν είσαι τυχερός – αλώβητες αρθρώσεις.